written by
Hello Incrius

BV/BVBA - Cybersquatters ruiken jouw domeinnaam en jouw geld!

Veiligheid 2 min read , March 12, 2020

Nieuwe vennootschapswetgeving - BVBA naar BV

De meeste voorkomende bedrijfsvorm in België is de “BVBA”. Door aanpassingen in de vennootschapswetgeving heet die nu officieel “BV”. Niet veel bedrijven lijken dit online reeds gewijzigd te hebben. De meeste domeinnamen verwijzen nog steeds naar zichzelf als een “BVBA”.

BV/BVBA cybersquatting
Photographer: Pankaj Patel | Source: Unsplash

Wat is cybersquatting - domeinkaping?

Cybersquatting is het registreren van domeinnamen op het internet met als doel deze te verkopen of extra bezoekers te trekken. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de rechten van derden.

Bedrijven die verwijzen naar de bedrijfsvorm "BVBA" in het adres van hun website en e-mail riskeren om tegen cybersquatting aan te lopen.

Vaak zal een domeinkaper woorden uit het woordenboek, familie- of voornamen, of een (algemeen bekend) merk – of een daarmee op verwarringwekkende/misleidende wijze overeenstemmend teken – als domeinnaam registreren om deze aan de merkhouder te verkopen.

In tegenstelling tot wat de term doet vermoeden, is domeinkapen niet altijd illegaal. De beheerders van een topleveldomein (zoals .com of .nl) willen deze praktijken vaak voorkomen. Zo kan je onder .be, .nl of .eu geen domeinaanvraag doen op beschermde merknamen van de "BV". Maar ook de namen van landen, steden en staatshoofden zijn vaak niet te verkrijgen.

Wat gebeurt er in de praktijk?

Bedrijven die verwijzen naar de bedrijfsvorm "BVBA" in het adres van hun website en e-mail lopen risico om tegen cybersquatting aan te lopen.

BV cybersquat
Photographer: Debby Hudson | Source: Unsplash

Minstens één malafide bedrijf heeft de nieuwe benaming alvast wel bemerkt! Sinds een paar weken is “Web Wolves” actief. Deze registreert op grote schaal de “BV”-versie van domeinnamen van bedrijven die nu “BVBA” in hun adres hebben staan. Vervolgens contacteren ze de rechtmatige eigenaar van de "BV" met een voorstel om die naam over te nemen. Deze overnameprijs is uiteraard wel tegen een extra hoog tarief. Het lijkt voornamelijk om domeinnamen te gaan onder “.be”.

Wat moet je doen?

Als je zo’n voorstel zou krijgen, laat je dan zeker niet uit je lood slaan en belazeren. De regels voor .be domeinnamen bieden een uitzonderlijk goede bescherming tegen cybersquatting.

In deze situatie komt de geregistreerde domeinnaam steeds exact overeen met de bedrijfsnaam van de "BV". Dan is er geen discussie mogelijk en ben je als firma goed beschermd. Je rechten laten gelden voor een .be domeinnaam kan de cybersquatter bovendien geld kosten. Die mag een factuur verwachten van tot wel € 1750 per domeinnaam die iemands rechten schendt, als je de alternatieve geschillenprocedure voor .be (ADR) procedure volgt. Instructies over deze procedure kan je hier vinden.

Loop je tegen een cybersquatter aan? Contacteer ons! We helpen je graag verder bij de te volgen procedure.

Bron: Bnamed

cybersquat Security domein email beveiliging